Ziektes

Heb ik anorexia?

Anorexia is een ernstige ziekte. Als je anorexia hebt dan voel je je dik, terwijl je juist weinig eet voor je leeftijd en lengte. In je hoofd heb je het gevoel alsof je bij elke hap dikker wordt, daarom probeer je dat op allerlei manieren te voorkomen. Het is een soort drang om steeds magerder te worden. Weinig eten geeft een gevoel van controle, kracht en zelfvertrouwen. Emoties kunnen ook een grote rol spelen in deze ziekte. Veel mensen zien in het begin de ernst er niet van in, dit is ook een onderdeel van de ziekte. Anorexia komt het meeste voor bij meisjes en jonge vrouwen. 

Verschijnselen van anorexia: 

  • Je twijfelt aan je lichaam en aan jezelf waardoor zich ook een verstoord zelfbeeld ontwikkelt.
  • Je bent erg bang om aan te komen.
  • Je mag van jezelf niet zomaar eten, dat moet je verdienen. (zo gaat het in het hoofd van iemand met anorexia)
  • Je eet minder dan dat jouw lichaam nodig heeft, daardoor val je af. Mensen met anorexia hebben (zwaar) ondergewicht.
  • Je vind het fijn om controle te hebben over jouw lichaam .
  • Sommige mensen met anorexia eten alleen extreem gezonde dingen en zijn dwangmatig met gezonde voeding bezig.
  • Sommige mensen met anorexia hebben eetbuien en geven daarna over of gebruiken laxeermiddelen .

Oorzaken van anorexia:

  • Erfelijkheid: als eetstoornissen in de familie voorkomen, dan heb je een grotere kans dat je het zelf ook kan krijgen
  • Omgeving: de omgeving waarin je opgroeit kan ervoor zorgen dat je eetproblemen ontwikkelt. Voorbeelden daarvan zijn; een sport doen waar gewicht erg belangrijk is, pesterijen, mishandeling, seksueel misbruik, opgroeien in een gezin waarin uiterlijk belangrijk is
  • Psychische oorzaken: mensen met anorexia denken negatief over zichzelf en hebben weinig vertrouwen. Ze willen alles altijd heel erg goed en ze zijn bang om afgewezen worden. Ze passen zich makkelijk aan wat anderen van hen verwachten. Emoties delen zijn moeilijk en ze voelen zich vaak depressief

Dit vind je misschien ook leuk