Haarverzorging

Help, ik heb last van roos!

Met roos bedoelen we niet de bloem maar de roos in je haar. Bij roos zitten er veel kleine witte velletjes op het hoofdhuid. Ze hangen los in het haar en zijn erg klein maar bij erge roos vrij zichtbaar. Roos pakt bij iedereen anders uit, sommigen hebben er meer last van dan anderen. 

Hoe ontstaat roos?
Cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich steeds hierom laten de oude huidcellen los. Als er sprake is van roos gebeurt dit 2x zo snel. Dat betekent ook dat de cellen op het hoofdhuid 2x zo snel los laten. Het is onduidelijk waarom dit bij sommige mensen 2x zo snel gaat. De klachten kunnen verergeren door deze oorzaken:

  • Stress
  • Sommige soorten eten & drinken
  • Zeep
  • Koude, droge lucht

 Hoe ontstaat de jeuk?
We hebben in onze huid overal kliertjes die talg aanmaken. De kliertjes op het hoofd bij iemand met roos werkt ook 2x zo snel. Talg is een vette huidsmeer die de huid soepel houd. Er komt meer talg en vet vrij waardoor de hoofdhuid begint te jeuken. Roos kan geen kwaad, pas alleen op met krabben op het hoofdhuid voor kwade bacteriën 

De oplossing: anti-roos shampoo

Veel mensen gebruiken voor roos een simpele anti-roos shampoo. In deze shampoo zit een middel die ervoor zorgt dat de huidcellen minder snel vernieuwen. Deze shampoo moet je 5 minuten laten intrekken voor het beste effect. Afhankelijk van hoeveelheid roos en het advies wat er op de shampoo staat is het gebruikelijk de shampoo 2x per week te gebruiken. De jeuk kan na 2 weken grotendeels verdwijnen. 

Wanneer de dokter bellen?

Je moet de dokter inschakelen als een van de volgende gevallen zich voordoet:

  • Als je er maar op 1 plek velletjes loskomen
  • Naast velletjes ook korstjes in het haar
  • Naast velletjes ook bloed of vocht in het haar
  • Velletjes op het voorhoofd en gezicht