Pijn en genezing Ziektes

Het ontstaan van hernia

Een hernia is een uitpuiling van een schijfje tussen je wervels. Zo’n schijfje heet een tussenwervelschijf. In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel. Als die gel uitpuilt, kan dat op de zenuwen drukken en deze prikkelen. Dat kun je voelen aan je rug, bil, onderbeen, voet en soms de bovenbeen. Die zenuwen gaan namelijk van de rug via de been naar de voet. 

Wat merk je bij een hernia in de rug:
Het begint met pijn aan 1 bil of been, hieraan is de hernia aan te herkennen. De pijn kan doorschieten tot in het onderbeen. Het been kan prikkelend, brandend of doof aanvoelen. Bepaalde bewegingen en houdingen kunnen de pijn erger maken. Het geeft een gevoel alsof je been slaapt en het voelt alsof je kracht verliest. Als een hernia niet op een zenuw drukt krijg je geen klachten. 

Hoe ontstaat een hernia?
Het is nog onduidelijk wat de precieze oorzaak is van het krijgen van een hernia. Artsen denken dat een erfelijke aanleg er misschien iets mee te maken heeft. Dingen die er misschien mee te maken kunnen hebben:

  • Lang zijn
  • Zwaar lichamelijk werk doen
  • Stress
  • Roken
  • Lang en vaak autorijden 

Hoe gaat het verder?
Bij ongeveer 75% van de mensen gaat de pijn binnen 12 weken weer over. De uitpuilende tussenwervelschijf heeft zich dan vanzelf teruggetrokken en drukt dan niet meer op de zenuw. De rugpijn kan nog wel aanhouden of weer terugkomen, neem contact met de dokter op voor eventuele fysiotherapie.

 Als u klachten niet binnen 6-8 weken zijn afgenomen, dan zijn er 3 mogelijkheden:

  • Verder afwachten of de klachten vanzelf verdwijnen of minder worden
  • Prikken met medicijnen in de rug
  • Een operatie

Er wordt per optie gekeken naar wat voor u het beste is. In overleg met de huisarts wordt de volgende stap genomen.

Dit vind je misschien ook leuk