mondverzorging

Tandenpoetsen, jouw mondgezondheid

Het wordt door bijna elke tandarts aangeraden, 2 keer tanden poetsen op een dag en minimaal 2 minuten per keer. Belangrijk is om de gehele mond te poetsen, achter en voor de kiezen en tanden, boven en tussen de kiezen en tanden, zodat alles goed schoon is. Na het nuttigen van voedsel ontstaat er een zuuraanval in je mond. Als je gelijk na het eten je tanden poetst, poets je tandglazuur weg dat juist goed is voor jouw tanden. Het is daarom verstandig om een uur na het eten je tanden te poetsen. 

Waarom moet je nou je tanden poetsen?
Op de tanden vormt zich tandplak, een wit gele laagje dat op en tussen je tanden zit. Bijna al het eten bevat zetmeel en suikers en deze bacteriën veroorzaken zuren, dat is hoe gaatjes ontstaan. Doordat het tandplak zich ook in de buurt van het tandplak bevindt is de kans op ontstoken tandvlees groot en dit kan ervoor zorgen dan kiezen en tanden los gaan laten. Daarom is het belangrijk om tandplak te verwijderen door je tanden na het eten goed te poetsen. 

Het verschil tussen elektrisch en een gewone tandenborstel
Met een elektrische tandenborstel hoef jij je alleen te focussen op het plaatsen van de borstel. De roterende bewegingen zorgen ervoor dat de haartjes overal komen. Het wordt aangeraden om 3 seconden per tand aan te houden. Draai hem een paar keer tussen de tand, de borstel verwijderd dan alle tandplak resten. Met een gewone tandenborstel is het de bedoeling dat je de borstel 45 graden tegen de tanden aanzet. Met korte bewegingen heen en weer moet je een klein beetje druk uitoefenen om het tandplak volledig te verwijderen. Zodra je te hard schrobt kun je serieuze schade aan je tanden en tandvlees aanrichten.  

Welke tandpasta kan ik het beste gebruiken?

Tandartsen raden aan om met fluoride houdende tandpasta te poetsen. De fluoride zorgt ervoor dat tandglazuur minder oplosbaar is, hierdoor is gebit beter beschermd tegen zuren en suikers uit voedsel. Gaatjes zullen minder snel voorkomen.