Gezondheid

Tijd van het jaar, hooikoorts

De meeste mensen zijn bekend met het fenomeen genaamd hooikoorts. Dit is een allergische reactie op pollen, met name boom en graspollen. De allergische reacties worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die komen van grassen, bloemen of bomen. De klachten die het met zich meebrengt lijken erg op een verkoudheid. 

De aanleg van hooikoorts kan erfelijk zijn, de kans is dus groot dat als beide ouders hooikoorts hebben het kind ook een grote kans op hooikoorts heeft. Hooikoorts is niet besmettelijk, er zijn zeker mensen die dit denken maar het antwoord is en blijft echt nee. 

Term ‘’hooikoorts’’:
Een grappig feitje is dat hooikoorts niks te maken heeft met de term ‘’hooi’’ of ‘’koorts’’ maar het is bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Hij kwam erachter dat hij altijd last had van de klachten tijdens de hooiperiode, hij voelde zich in deze tijd erg koortsig. Zo is de term hooikoorts ontstaan. 

Klachten hooikoorts:
Hooikoorts klachten komen voor in de zomer en de lente maanden. De klachten zijn erger als er lekker weer hangt met matige wind tijdens een bloeiperiode. Klachten ontstaan doordat er stuifmeel via de slijmvliezen van de ogen en de luchtwegen je lichaam binnen komen. De ernst van de klachten zal toenemen als er meer pollen in de lucht hangen.   

Symptomen hooikoorts:
De meest voorkomende symptomen in het vroege stadium:

  • Loopneus
  • Jeukende en tranende ogen

Later kunnen er ontstekingen ontstaan:

  • Verstopte neus
  • Hoesten
  • Piepende ademhaling
  • Benauwdheid

 Symptomen die niet bij iedereen voorkomen:

  • Hoofdpijn
  • Slecht slapen
  • Vermoeidheid

Tips tegen hooikoorts:
Allereerst is het handig om de weerberichten goed in de gaten te houden als het over de pollen gaat. Blijf vooral veel binnen als de pollentelling hoog ligt. Wat ook handig is om te doen bij droog weer is de ramen en deuren gesloten houden, zowel in huis als in de auto. De pollen komen snel naar binnen, doe s ’avonds en s ’ochtends de deuren open voor luchttoevoer als de pollentelling laag ligt. 

Vermijd het inademen van prikkelende stoffen zoals lijm, verf, parfum of schoonmaakmiddelen. De laatste tip is nog dat je het beste je wasgoed binnen kunt laten drogen zodat de pollen niet in je kleding gaat zitten.

Dit vind je misschien ook leuk