Gezondheid Vitamines en mineralen

Waarom vitamine c gezond is!

Vitamine C is toch wel een van de bekendste vitamines en deze vitamines hebben veel taken in jouw lichaam namelijk… het:

 • Ondersteunt je weerstand
 • Het is belangrijk voor je huid, sterke tanden en bloedvaten
 • Helpt de samenstelling van je bot en kraakbeen
 • Zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel
 • Bevorderd de opname van ijzer in je bloed

De officiële naam vitamine C is ascorbinezuur, wat is afgeleid van het Latijnse woord scorbutus ofwel scheurbuik. Scheurbuik is de meest bekendste ziekte die veroorzaakt wordt door Vitamine C. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat het vitamine zich bevindt in vocht van voedingsmiddelen en direct kan worden opgenomen in het bloed. Je moet zorgen voor een constante instroom van Vitamine C.

Waar zit Vitamine C in?
De grootste bronnen zijn:

 • Groenten
 • Fruit
 • Aardappels

Hoeveel heeft een mens nodig?
Volwassenen hebben per dag 75 mg vitamine C nodig. De hoeveelheid vitamine C voor kinderen onder de 18 hangt af van de levensfase. 

Vitamine C tekort:
Tekort aan vitamine C kan in eerste instantie zorgen voor:

 • Verminderde weerstand
 • Langzamere wondgenezing
 • Verminderde opbouw van bindweefsel

Scheurbuik is de meest bekendste ziekte als gevolg van vitamine C tekort. Deze ziekte kennen we alleen van de verhalen op schepen van vroeger. Ze kregen eenzijdig te eten waardoor ze geen vitamine C binnenkregen. De symptomen van scheurbuik zijn:

 • Eerst gewichtsverlies
 • Slapeloosheid
 • Grote vermoeidheid
 • Een verminderde weerstand

Teveel Vitamine C:
Doordat Vitamine C een wateroplosbare vitamine is, kan het teveel aan vitamine C het lichaam via de urine verlaten. Een teveel aan Vitamine C kan wel zorgen dat de nieren overbelast raken. Een dagelijkse hoeveelheid van 1 gram vitamine C kan laxerend werken. Een teveel aan vitamine C geeft een remmende werking op de opname van koper en verhoogt de opname van ijzer. Hierdoor kan je een verhoogd ijzergehalte hebben, wat kan leiden tot chronische vermoeidheid of beschadigingen aan je lever, darmen en hart. Een tekort aan koper kan symptomen veroorzaken zoals; bloedarmoede, vermindering van het afweersysteem en botafwijkingen met zich mee brengen.

Dit vind je misschien ook leuk