Ziektes

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een chronische ziekte met een verwoestende effect op het lichaam. Het leidt vaak tot complicaties zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en amputaties. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, door een fout in het afweersysteem worden cellen die insuline vernietigd. Daardoor wordt er nauwelijks insuline aangemaakt. Er is nog geen duidelijke oorzaak van Diabetes type 1, wel kunnen erfelijkheid, voeding en infectie een invloed hebben. Diabetes type 1 kan voorkomen bij alle leeftijden, het komt het meest voor bij kinderen en jongvolwassen. 

Glucose en insuline
In eten en drinken zitten bijna altijd koolhydraten, deze koolhydraten worden in de dunne darm omgezet in glucose. De cellen in ons lichaam hebben glucose nodig als bron van energie. Insuline wordt aangemaakt in de eilandjes van Langerhans van de alvleesklier en afgegeven aan het bloed. Insuline zorgt ervoor dat glucose door het lichaam kan worden opgenomen. Om glucose uit voeding te kunnen oplossen in het belangrijk dat er genoeg insuline is. 

Gevolgen van Diabetes type 1
Omdat er te weinig insuline wordt geproduceerd moet er bij mensen die diabetes type 1 hebben handmatig insuline ingespoten worden. Elke dag en dat voor de rest van hun leven. Op dit moment is deze ziekte nog steeds ongeneeslijk. 

Symptomen
Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op diabetes type 1:

  • Veel dorst en veel plassen
  • Afvallen terwijl de eetlust goed is
  • Zwakte / spierpijn
  • Moe en prikkelbaar
  • Misselijk zijn
  • Overgeven en wazig zijn

Als je deze symptomen herkent bij jezelf of iemand anders is het belangrijk om zo snel mogelijk bij een huisarts aan te kloppen. De huisarts kan via een bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van diabetes. 

Behandeling:
De behandeling bestaat uit: het bloedglucose weer zoveel mogelijk te normaliseren en de kans op ernstige complicaties te voorkomen. Het is de kunst om de juiste hoeveelheid insuline op het juiste moment toe te dienen. Voeding en lichaamsbeweging moet op elkaar worden afgestemd om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. 

Dit vind je misschien ook leuk