Ziektes

Wat is een hartinfarct?

Een hartinfarct is een beschadiging aan de hartspier. De beschadiging ontstaat als de hartspier voor een tijdje geen zuurstof meer krijgt. 

Verschijnselen die wijzen op een hartinfarct:
Het kan beginnen met een kloppend, drukkend en/of knellend gevoel op de borst of in de onderbuik. De pijn blijft zo’n 20 minuten aanhouden en gaat niet weg bij liggen of zitten. De pijn kan naar verschillende delen uitstralen:

  • Linker en/of rechter arm
  • Schouders
  • Hals
  • Kraag
  • Maagstreek

Je krijgt ook een klamme en zweterige huid. Misselijkheid of braken komen ook opzetten waardoor je erg bleek wegtrekt. De benauwdheid neem toe, je wordt er onrustig en angstig van. Soms is er geen pijn op de borst maar alleen pijnscheuten. 

Ontstaan van een hartinfarct:
De hart is het centrum van ons lichaam. Het hart heeft spieren die het hart laten pompen. De hartspier heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. De hartspier krijgt bloed met zuurstof via een bloedvat, de hartslagader die aan de buitenkant van het hart ligt. Als een bloedvat erg vernauwd is of helemaal is afgesloten door verkalking of een bloedprop, dan kan er weinig zuurstof vol bloed bij het hart komen. Er gaan spiercellen dood, dat is een hartinfarct.

Behandelingen:

Bloedvat helemaal dicht:
Als er een kransslagader helemaal dicht zit dan krijg je een hartkatheterisatie en daarna direct een dotterbehandeling. Bij een dotterbehandeling maakt de cardioloog de afgesloten kransslagader weer open met een klein ballonnetje. Zo krijgt de hartspier weer voldoende zuurstof. 

Bloedvat vernauwd:
Als de kransslagader niet helemaal dicht is het een vernauwing die wel voor gevaar zorgt waardoor je geen zuurstof meer krijgt bij je hartspier. Eerst krijg je een hartkatheterisatie en daarna is het een noodzaak om medicijnen te slikken. 

De cardioloog kijkt eerst naar de situatie voordat er een behandeling wordt gekozen. Dat heeft te maken met:

  • Of de klachten lang duren, terugkomen of verdwijnen
  • Hoe erg de vernauwing is
  • Of er andere ziektes een rol spelen 

De cardioloog houd het goed in de gaten en er zal worden besproken wat er na de operaties zal gebeuren. Het hart wordt goed in de gaten gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk