Gezondheid Mentale gezondheid

Hoe begin je met het verwerken van een scheiding

Een scheiding vraagt heel veel van iemand. Het kost vaak veel energie, je krijgt er stress van en daardoor slaap je ook weer slecht. Dit zijn helemaal geen rare verschijnselen, aangezien er iets drastisch gaat veranderen in jouw leven. Deze periode is natuurlijk moeilijk, maar hou vast aan het feit dat je er altijd uit zal komen, mits je je scheiding goed verwerkt. In deze blog lees je alles over het verwerken van een scheiding, zodat we jou goed op weg kunnen helpen naar een gelukkige toekomst. 

In welke positie sta jij?

Bij een scheiding heb je vaak twee posities. Degene die de scheiding in gang heeft gezet is vaak al een stapje voor in het verwerkingsproces. Hij of zij heeft al langer de tijd gehad om het verdriet te verwerken, en om afstand te nemen van zijn of haar partner. Degene die achterblijft, heeft het vaak de eerste periode het zwaarst. De scheiding komt vaak aan als een klap, en vanaf het moment dat het realiteit is moet je het meteen gaan verwerken. Na verloop van tijd zal de pijn die je voelt veranderen in het besef van een nieuwe realiteit. Het is afhankelijk van de persoon hoelang dit zal duren. Vanaf het moment dat de nieuwe realiteit aanbreekt voelt het voor jou vaak alsof je door kan gaan met je leven, en kan je weer voorzichtig optimistisch worden. Vaak gaat dit gepaard met een periode waarin je de drang hebt om veel te veranderen, en je je leven weer even helemaal wil opfleuren.

Een aantal tips

Om het verdriet van je scheiding te verwerken, zijn er een aantal tips die we je kunnen geven. Het zijn handvatten waarmee je het verdriet van een echtscheiding van verwerken. Het zijn geen garanties, maar wellicht heb je er wel iets aan!

  1. Laat je emoties er zijn. Onderdruk ze niet, huil wanneer je moet huilen en lach wanneer jij het idee hebt dat het beter met je gaat. Geef jezelf de tijd om je emoties te verwerken. Het werkt niet om halsoverkop jezelf te dwingen om het leven weer op te pakken. Dit werkt vaak zelfs averechts.
  2. Neem afscheid van relatie. Doe dit echt bewust. Je kan herinneringen natuurlijk wel bewaren, maar berg ze op zodat het niet telkens in je zicht staat. Je kan dit zowel alleen als samen met je (ex)partner doen.
  3. Relatietherapie met je ex is voor veel mensen ook een goede manier om het einde van de relatie in perspectief te zetten en om er op een vredige manier afscheid van te nemen. Vaak merk je door deze therapie sessies dat het inderdaad beter is dat jullie uit elkaar gaan, en dat jullie de juiste keuze hebben gemaakt.
  4. Laat de controle even los. Je hebt niet altijd controle over alles, ook al leek dat misschien altijd van wel. Je kan het gedrag van je partner niet bepalen en dat moet je ook niet willen.
  5. Ten slotte: Wees even lief voor jezelf, en gun jezelf af en toe een verwen momentje.

Heb jij het gevoel dat je nog meer wil weten? Lees dan meer over het verwerken van een scheiding.

Dit vind je misschien ook leuk