Mentale gezondheid

3 tips voor het omgaan met afwijzing

Of je nou afgewezen wordt omtrent werk, je sociale leven of in je zoektocht naar liefde, afwijzing doet pijn. Dit is een menselijke reactie op afwijzing. Het zorgt ervoor dat we gaan twijfelen aan onszelf en dat is een erg vervelend gevoel. Het lijkt een beetje op het gevoel van buitensluiting, wat je misschien vroeger wel eens ervaren hebt op school. Het is een van de pijnlijkste dingen die je een mens aan kunt doen. Door de hevige emotionele schade die afwijzing mensen toe kan brengen, is het van belang om dit bespreekbaar te maken. In dit artikel worden daarom enkele tips besproken om om te gaan met het vervelende gevoel van afwijzing. 

1 Wees niet te kritisch voor jezelf 

Zoals hierboven al vernoemd werd, hebben mensen de neiging om bij afwijzing aan zichzelf te gaan twijfelen. Je kraakt jezelf af en kan alleen nog maar negatief over jezelf denken. Dit helpt absoluut niet om te herstellen van de afwijzing. Je maakt het op deze manier alleen maar moeilijker en pijnlijker voor jezelf. Hoe verleidelijk het ook is om in deze negatieve bubbel te blijven hangen, probeer liefdevol richting jezelf te zijn. Even balen en jezelf bekritiseren is lastig te voorkomen, maar blijf hier niet te lang in hangen en focus je op al je positieve eigenschappen. 

2 Relativeer de situatie 

Hoewel we dus geneigd zijn om afwijzing op onszelf af te schrijven, ligt het probleem vaak bij de ander. Afwijzing is vaak een gevolg van limitaties van de ander. Zo kan een afwijzing in de liefde vaak veroorzaakt worden doordat de ander bang is om zich te binden of kan een afwijzing omtrent werk te maken hebben met problemen binnen het bedrijf. Jij wordt niet als persoon afgewezen. 

3 Vraag om hulp

Afwijzing gebeurt vaak individueel en niet in een groep, daarom betreft het ook eenzame pijn. Dit kan ervoor zorgen dat jij het gevoel krijgt dat niemand je begrijpt en er niemand voor je is. Onthoud dan dat je er nooit alleen voor staat en er mensen zijn die wel degelijk om je geven. Ben dus niet bang om vrienden of familie te betrekken bij de vervelende emoties die jij ervaart door de afwijzing. Ze helpen je graag. 

Vind je het lastig om dit soort emotionele moeilijkheden te bespreken met naasten en merk je dat de gevoelens je beginnen te beperken op andere vlakken van je leven? Neem dan zeker even een kijkje naar de body mind release methodiek van Yana Go. Zij gaat samen met jou aan de slag tijdens jullie sessies om de emoties die jij ervaart te erkennen, begrijpen en positief te verbeteren. 

Dit vind je misschien ook leuk