Gezondheid

Kraamzorg: een persoonlijke en aanvullende zorg na de bevalling

Een bevalling is een fysiek zware ervaring en de mama heeft daarom na de bevalling, net als de baby, ook veel aandacht en zorg nodig. Wil je weten hoeveel vacatures er open staan hiervoor? Zie hier de vacatures.

Welke opleiding moet je doen?

Voor een kraamverzorgster opleiding kun je terecht op een mbo-school of je kunt het in kortere tijd al afronden. Je kunt dus een reguliere opleiding ervoor doen of een particuliere. Op het MBO wordt deze opleiding meestal verzorgende IG genoemd, waarin je je kunt specialiseren als kraamverzorgster. IG is een afkorting voor verzorgende individuele gezondheidszorg. Om te mogen werken in de kraamzorg moet je dus deze opleiding afgerond hebben. Als verzorgende IG-kraamverzorger mag je ook meer dan een ‘gewone’ kraamverzorgende.

Wat zijn de taken van een kraamverzorgende?

Een kraamverzorgende voert verschillende soorten taken uit per dag en een dag ziet er nooit hetzelfde uit. Je assisteert natuurlijk de verloskundige bij de bevalling in zowel het ziekenhuis als thuis. Na de bevalling houd je zowel de mama als de baby in de gaten en rapporteer je je observaties van de kersverse moeder en haar kind. Daarnaast geef je advies en een voorlichting over hoe het verder gaat en ondersteun je hierbij. Je helpt ook met huishoudelijke taken en bent een luisterend oor. Je leert bijvoorbeeld de ouders het gehuil van de baby te herkennen: heeft de baby honger of is het iets anders?

Voordelen kraamverzorgende

Even andersom: waarom willen mensen hulp van een kraamverzorgende? Als kersverse ouder wil je natuurlijk precies weten hoe je alles moet aanpakken en een ondersteuning kan hierbij kan zeker geen kwaad. De wensen van de kraamvrouw zijn erg belangrijk bij de kraamtijd. De ouders kunnen er ook gerust van uit gaan dat ze de gehele kraamtijd begeleiding en voorlichting krijgen en ook op maat opgesteld advies. Een kraamverzorgende helpt ook met het verzorgen van de baby zoals het een badje geven, maar geeft ook emotionele steun waar nodig.

Wat zijn de nadelen van dit beroep?

Een bevalling kent geen tijd en het kan dus op elk moment van de dag zijn. Je kunt hierdoor als kraamverzorgende een verstoord slaapritme krijgen. Hierdoor weet je dus ook niet wanneer je precies moet werken en wanneer je vrij bent. Je moet dus flexibel zijn als het gaat om werktijden- en dagen. Je krijgt hier natuurlijk een mooie ervaring voor terug, maar het moet je wel liggen om dit ervoor over te hebben. Je werkt daarnaast niet veel met collega’s, maar meer met gezinnen die telkens afwisselen. Dit hoeft echter niet per se een nadeel te zijn, maar hier moet je wel rekening mee houden.

Dit vind je misschien ook leuk